Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Mustafa Necmi İlhan, teknolojik gelişmelerin iş dünyasını ve meslekleri nasıl dönüştürdüğünü anlattı. Yapay zekânın yeni meslekler doğurduğunu, eğitim ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. MYK’nin, iş gücü niteliğini artırmaya ve kaliteli istihdama yönelik çalışmalarda bulunduğunu belirtti. Kurum, bugüne kadar 27 sektörde 920 mesleğin standardını belirlemiş durumda. Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşması için yeni mesleklerle uyum sağlamanın şart olduğunu ifade eden İlhan, otomasyon seviyesinin yüzde 20-25 arasında olduğunu dile getirdi. Bu durumun hem kayıplara hem de yeni olanaklara yol açacağını belirtti.

Yapay Zeka ve Yeni İş Olanakları

İlhan, "İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye'nin Yetenek Dönüşümü 2020 Raporu"na göre, yapay zeka ve dijital teknolojilerin, 2030'a kadar 3,1 milyon iş olanağı yaratmasını beklediklerini söyledi. Ancak bazı iş kayıplarının da öngörüldüğünü belirtti. Üretkenlik artışı, artan yatırım ve hizmet ekonomisinin büyümesiyle bu olumlu etkiyi beklediklerini vurguladı. İş gücünün sosyal ve ileri teknolojik beceriler edinmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Önümüzdeki 10 yılda bu becerilere sahip çalışanlara olan talebin artacağını belirtti. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2023 raporuna göre, yapay zeka, siber güvenlik ve yenilenebilir enerji alanlarının popülerliğinin artacağını ve bu alanlarda istihdamın yükseleceğini söyledi.

Değişen İş Piyasası ve Gerekli Beceriler

Dünya İstihdam Raporu'nda bazı mesleklerin istihdamının azalacağının öngörüldüğünü belirten İlhan, bu kişilerin ikiz dönüşüm kapsamında istihdamda tutulması gerektiğini vurguladı. İşverenlerin yüzde 63'ünün istihdam edecekleri her 5 kişiden 3'ünün becerisinin yeterli olmadığını belirttiğini söyledi. Bu sorunun çözümünün, mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin istihdamından geçtiğini ifade etti. Küresel iş gücünün yüzde 59'unun 2030'a kadar yeniden beceri kazanmak zorunda olacağına işaret etti. İlhan, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik gibi becerilerin yanı sıra analitik düşünme, liderlik ve iş bileşenlerinin ön plana çıktığını, dünyanın artık mekanik insanlardan çok sosyal ve analitik düşünebilen insanlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Dijital dönüşüm kapsamında, yapay zeka bileşenlerini kullanma ve siber güvenlik becerilerine sahip, aynı zamanda liderlik edebilecek ve sosyal dönüşümü sağlayabilecek insanlara olan talebin artacağını açıkladı.

Geleceğin Meslekleri ve MYK'nin Hedefi

MYK bünyesinde oluşturulan danışma kurullarıyla Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni mesleklerin standartlarını belirlediklerini açıklayan İlhan, dijital dönüşüm alanında 38 mesleğin standardını belirlediklerini söyledi. Bu meslekler arasında yapay zeka programcısı, blok zincir analisti, etik hacker, robotik sistemler operatörü, bulut bilişim analisti gibi meslekler yer alıyor. Yeşil dönüşüm sürecinde çevre sektöründe 30, diğer alanlarda ise 15 mesleği tanımladıklarını belirtti. Bunlar arasında sürdürülebilirlik uzmanı, batarya elektrikli araç bakım onarımcısı, eko rehber ve zirai dron operatörü gibi meslekler yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Yükseköğretim Kurulu ile işbirliği içinde çalıştıklarını belirten İlhan, 2025 yılı sonuna kadar standardını belirledikleri meslek sayısını 1000'in üzerine çıkarmayı ve bunlardan 100'ünü geleceğin meslekleri olarak tanımlamayı hedeflediklerini açıkladı.