ABD'nin korumacı ticaret politikası küresel belirsizliği artırıyor. Çin, ABD'nin tarife artışına aynı oranda karşılık verdiğini duyurdu. Bu durum, risk algısını tarihi yüksek seviyelere taşıdı ve küresel piyasalarda satış baskısı yarattı. Trump'ın açıklamaları sonrası endekslerdeki düşüş, 2020'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Analistler, ticaret savaşlarının şiddetlenmesinden endişe ediyor. Geçen hafta ABD endekslerindeki düşüş 6 trilyon dolardan fazla kayba yol açtı. Bu durum, Asya piyasalarında da derin satışlara neden oldu.

Ticaret Savaşları ve Piyasa Tepkileri

ABD'nin ticaret ortaklarına getirdiği tarifeler, küresel ticaret ve üretim stratejilerinde değişikliklere yol açarak varlık fiyatlamalarını olumsuz etkiliyor. Merkez bankalarının para politikalarının yeniden şekillenmesi de gündeme geldi. Fed Başkanı Powell, tarifelerin enflasyonu yükseltebileceğini ve ekonomik etkisinin değerlendirilmesinin zor olduğunu belirtti. Fed'in faiz indirimi beklentisi, artan resesyon endişeleriyle mayıs ayına çekildi. Analistler, yıl sonuna kadar 4 faiz indirimi olasılığını değerlendiriyor. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi de fiyatlamaları etkiledi. Bu hafta açıklanacak enflasyon verileri de beklentileri değiştirebilir.

Güvenli Liman Varlıklarına Yönelim

Yatırımcılar, artan risk algısı nedeniyle riskli varlıklardan devlet tahvilleri gibi güvenli liman varlıklara yöneldi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 6 baz puan düştü. Diğer ülkelerin tahvil faizlerinde de düşüşler gözlendi. Dolar endeksi düşerken, altın ve petrol fiyatları da geriledi. Kripto para piyasasında da sert satış baskısı etkili oldu. Bitcoin ve Ethereum önemli kayıplar yaşadı. New York Borsası'nda Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones endeksleri sert düşüşler kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratları da düşüşle başladı.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Durum

Avrupa borsaları cuma günü negatif seyretti. Avrupa Birliği'nin, ABD'nin tarifelerine karşı misilleme önlemleri alması bekleniyor. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, karşılık vermeye hazır olduklarını belirtti. Analistler, AB'nin atacağı adımların küresel ekonomi için belirleyici olacağını düşünüyor. Avrupa'da endeks vadeli kontratları da düşüşle başladı. Asya borsaları da sert satış baskısıyla karşı karşıya kaldı. Çin'in misilleme adımları, bölgedeki risk algısını artırdı. Alibaba, Lenovo, BYD ve Xiaomi gibi büyük şirketlerin hisseleri önemli ölçüde düştü. Japon ve Güney Kore borsaları da derin satışlar yaşadı. BIST 100 endeksi de düşüş kaydetti. Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD tarifeleriyle ilgili haberler takip edilecek.